Friidrott

Friidrott innefattar många sporter

Friidrott är en term som rymmer många sporter; hopp, kast, löpning och mångkamp. Att bestämma varifrån sporterna kommer är dessvärre en omöjlig uppgift, mest troligt var sporterna från början spontana nycker. Människor har i alla tider haft anledning att hoppa, kasta och löpa. Och att tävla ligger i vår natur. Olympiska spelen arrangerades första gången 776. f.Kr., och där fick deltagarna äntligen utlopp för sina instinkter att hoppa, kasta och löpa annat än i krig.

Under årens gång har grenarna i olympiska spelen utökats, och handlar således inte längre uteslutande om friidrott. Å andra sidan går det att hitta liknelser vid friidrott och exempelvis segling och simning – den uråldriga driften som får oss att överleva. Alltjämt förknippas olympiska spelen främst med friidrott, intresset för friidrott är stort i jämförelse med andra sporter under olympiska spelen. Att friidrott betraktas som ur-sporten är en annan förklaring.

Friidrottsgrenarna man tävlar i under olympiska spelen har förändrats och utvecklats med tiden. Det aktuella programmet under olympiska spelen innefattar 100, 200, 400, 800, 1 500, 5 000 och 10 000 meter, maraton, 110 och 400 meter häck, 3 000 meter hinder, 4×100 och 4×400 meter, gång över 20 och 50 kilometer, längdhopp, tresteg, höjdhopp, stavhopp, kulstötning, diskus, släggkastning, spjutkastning och tiokamp.

Under olympiska spelen i Aten 2004 tog Sverige fyra guldmedaljer. Stefan Holm gav oss guldet i höjdhopp, Christian Olsson i tresteg, Carolina Klüft i sjukamp samt Henrik Nilsson och Marcus Oscarsson i K2. Den 22 augusti 2004 var en av svensk idrotts mest magiska kvällar – när Holm och Olsson säkrade sina guldmedaljer inom loppet av bara någon timme. Holm klarade 2,36 på höjden och Olsson klarade 17,79 meter på längden – det innebar guld och världsårsbästa. Den kvällen var svenskarna som bäst när det gällde. Klüft hade i sin tur säkrat sin guldmedalj i sjukamp med den största segermarginalen någonsin.

friidrott