Gå en tipspromenad

Tipspromenad som social aktivitet

Många finner stor glädje i att gå på tipspromenad. Det är både lärorikt och trevligt. Vid sociala aktiviteter är det ett utmärkt alternativ till aktivitet, särskilt om sällskapet inte känner varandra sedan tidigare. Tipspromenad lämpar sig för barn såväl som vuxna, det enda man behöver tänka på är att anpassa frågorna efter målgruppen. Barn och vuxna har inte samma kunskap, och därför vore det olyckligt om man utgick från det.

Den som går en tipspromenad behöver inget annat än glatt humör. Det är sällan tipspromenader kräver slitstarka sulor eller goretex-material. Vad som däremot underlättar är glatt humör och öppet sinne, då blir aktiviteten rolig för alla deltagare. Till vanligheten hör att tipspromenader arrangeras vid exempelvis bröllop, där gäster som aldrig tidigare träffats möts. Vid sådana tillfällen är det särskilt viktigt att hålla god ton och vara artig – oavsett hur tävlingen går.

När man skapar en tipspromenad måste frågorna anpassas efter deras kunskapsnivå. Frågorna kan exempelvis handla om populära karaktärer från böcker och filmer, om djuren i skogen eller maträtter populära bland barn. Frågorna måste dessutom täcka ett stort spann, annars riskerar inte hela målgruppen att träffas. Om frågorna uteslutande handlar om fotboll riskerar barnet som spelar ishockey stå handfallen inför frågorna. Försök ställa frågor som passar alla – även om det är svårt.

Till vuxna kan frågorna på tipspromenader vara av svårare karaktär. Vilka frågor man ställer beror däremot på tillfället. Vid bröllop är det populärt att ställa frågor om brudparet, på så vis får gästerna lära känna dem än bättre. Är man riktigt full i fan och arrangerar möhippan eller svensexan kan man ställa de mest pinsamma frågor. Det är dock inte alltid särskilt populärt. Vid föreningsträffar kan man ställa frågor om föreningen, vid födelsedagar om den som fyller år.

Det enda man egentligen behöver tänka på, förutom att anpassa frågorna efter målgruppen, är att visa respekt. Även vid möhippor och svensexor. Tänk på det innan du gör dig olycklig och förlorar möjligheten att gå på bröllop, med allt vad det innebär.

Tipspromenad