Orientering

Orientering kommer i olika former

Orientering går att utföra på fyra skilda sätt – orienteringslöpning, skidorientering, mountainbikeorientering samt precisions-orientering. Med hjälp av en karta där starten, kontroller och mål är markerade ska utföraren ta sig igenom banan, via samtliga kontroller, på snabbast möjliga tid – det enda som skiljer är hur man tar sig igenom banan. Orienteringslöpning är ursprunget till övriga grenar som utvecklats genom åren.

Hur man tar sig fram i orienteringslöpning, skidorientering samt mountainbikeorientering faller sig naturligt, för precisions–orientering är det däremot inte självklart. Här är inte den fysiska förmågan avgörande, istället är förmågan att avgöra avstånd betydligt viktigare. Precisionsorientering lämpar sig lika väl för aktiva inom orientering som de som har nedsatt rörelseförmåga. Orientering är en sport för alla – oavsett förutsättningar.

Förmågan att orientera är inte bara nödvändig i tävlingar, utan också i verkliga livet. Även om GPS:er tagit över allt mer, är kunskapen att läsa karta och kompass fortfarande grundläggande. Du behöver exempelvis lära dig om skalor och karttecken. För att lyckas i tävling behöver du lära dig fem steg. Grundläggande är att förstå var du är och vart du ska. Därefter behöver du passa kartan, välja rätt väg, att genomföra och kontrollera din plan samt hitta kontrollen.

Om du är intresserad av att börja med orientering kan du vända dig till något av landets 23 orienteringsförbund. Och det finns många fördelar med att bli medlem i en orienteringsklubb. Bland annat får du möjlighet att utveckla din orienteringsförmåga tillsammans med andra och att delta i givande och roliga klubbaktiviteter. Och framför allt får du tillgång till bastu och dusch i klubblokalen.

Sverige är världens främsta orienterings-nation. Sedan räkningen påbörjades till och med 2015 har Sverige tagit 44 guld, 47 silver samt 46 brons. Norge är den bästa nationen näst efter Sverige – skillnaden i antal medaljer är 16, bland annat fem guld. Därefter följer Schweiz, Finland, Frankrike, Danmark, Ryssland, Tjeckien, Storbritannien och Ungern på topp tio.

orientering